Secret to getting sharp photos

Discover the secret to getting sharpest photos from the professional tips

Bersantai di Hutan Lipur Ulu Kenas,Perak

Lihat galeri gambar Air Terjun Ulu Kenas di sini....

Berkunjung ke Istana misteri,peninggalan Encik Kelly di Batu Gajah,Perak

Lihatlah aksi pengembaraan penuh misteri bersama photographer disini....

How to Compose Better Picture

Discover the new technique how to compose better picture

Apa itu shutter speed,ISO dan Aperture...

Discover the most sophisticated DSLR setting here...

Thursday, March 17, 2011

Dilemma seorang peminat seni fotografi....

Posted On 11:07 PM by Zairul Ismail 6 comments

 Setelah hampir setahun aku terjun ke bidang fotografi, sekarang aku seolah-olah hilang arah tuju apabila mengambil keputusan untuk menjual kamera Nikon D3000...hajat di hati  hendak 'Upgrade'.Tetapi sampai sekarang tidak terbeli...pelbagai faktor bermain dikotak fikiran, kalau dulu semua benda nie tak pernah diambil kesah tetapi sekarang semuanya menjadi begitu penting.

Argh!!!...buntu. Fikiran bertambah celaru bila Nikon mengeluarkan D7000,tetapi duit pula tidak terjangkau...mana nak cari RM4K.Bila difikirkan balik, tak berbaloi menghabiskan duit beribu-ribu ringgit semata-mata untuk hobi.Sebagai seorang student,sudah tentu benda nie tak masuk akal...mampukah aku menabung dengan duit scholarship sehingga mencecah angka 4K???..mustahil.

D90 pilihan kedua,adik kepada D7000. Sudah lama ia berada dipasaran,harganya pun agak mampu aku miliki 2.3K untuk body sahaja, dapat body pun cukuplah..memang itu aku mahukan - built in auto focus sensor. Disebabkan nikon D3000 aku tak ada built in auto focus sensor lah aku menjualnya...tetapi tak bermakna Nikon D3000 tu tak bagus..gambar-gambar yang aku snap daripada D3000 pun agak cantik..

Pening...sebab terlalu banyak DSLR dipasaran, semuanya ada pro and cons..tak ada yang perfect dan mampu dimiliki oleh seorang student yang tak berduit macam aku nie...

Canon...tak bayak bezanya antara Nikon dan Canon. Perlukah aku beli DSLR Canon??? Canon agak murah dari segi lens nye jika dibandingkan dengan Nikon. Tetapi aku tak berapa minat dengan design kameranya yang nampak simple...

Tolong....sesiapa yang mempunyai jiwa fotografi tolong lah aku..ha2..aku buntu. Ade jer member yang ajak main SLR film..tapi, aku tak berapa minat sebab costnya agak tinggi walaupun kameranya dah tak sampai Rm500 kat pasaran 2nd hand...

Buat masa terdekat,aku teruskan minat fotografiku ini dengan meng'edit' gambar-gambar  yang pernah dishoot  dengan Nikon D3000. Tunggu lah ketibaan Gallery TrueDSLR.com yang akan dilancarkan nanti..sekadar pengubat rindu kepada peminat TrueDSLR.com. Blog ini juga akan di'update' lagi dengan bahan-bahan bacaan dan tips-tips yang lain...ilmu jika dikongsi,tak akan hilang.  Tunggulah ketibaan DSLR ku yang baru nanti...SALAM.